protecția Naturii

COLECTAREA SELECTIVĂ A DEȘEURILOR

O posibilitate pentru a scădea munții de deșeuri este colectarea selectivă a acestora, ceea ce face ca să ne dispensăm de lucrurile devenite inutile intr-o manieră ecologică. Selectarea deșeurilor înseamnă să depozităm separat resturile inutile de hârtie, de metale, de sticlă, și de plastic. Prin colectarea selectivă protejăm natura de noi distrugeri: cu cât reciclăm mai multă hârtie cu atât mai puțini arbori vor trebui tăiați pe viitor. Acest lucru este valabil și pentru deșeurile electronice pentru a căror colectare și reciclare Asociația ForCamp impune reguli stricte în ceea ce privește colectarea selectivă. Printre primele puncte ale regulamentului taberelor figurează selectarea deșeurilor. Colectăm separat hârtia, metalele, sticla și plasticul. Este de datoria noastră să conștientizăm tânăra generație.

CURăȚAREA PĂDURILOR

Dacă noi oamenii suntem incapabili să trăim între mormane de gunoaie de ce am forța pădurea să facă acest lucru? Prin faptul că în excursiile noastre lăsăm după noi deșeuri producem pagube nunumai de ordine estetică dar contribuim la scăderea calității de trai a plantelor și animalelor. Am văzut de cât timp este nevoie la descompunerea unor deșeuri. Până acest lucru nu se produce toate deșeurile ce rămân în urma noastră o să fie ca niște răni deschise în pădure. În excursiile asociației noastre pe lângă distracție și drumeții facem și curățenie. Adunăm toate deșeurile ce le găsim pe drum și în pădure. Prin aceasta copii și tinerii devin conștienți asupra volumului de deșeuri pe ce omul îl poate produce și asupra gradului nociv al deșeurilor la adresa naturii. Pentru semenii noștri și pentru natură: nu aruncați gunoaiele!

PLANTAREA DE ARBORI

Potrivit datelor oficiale, în România începând din anul 1991 au fost tăiate ilegal 125 mii hectare de pădure, din care 30 mii defrișate total. Sțiai că un om inspiră annual 175 kilograme de oxigen și expiră 332 kilograme de dioxid de carbon? Faptul că totuși avem aer respirabil se datorează plantelor. Plantele prin fotosinteză transformă dioxidul de carbon al atmosferei, cu ajutorul energiei solare și al apei, în soluții de glucozș necesară pentru creșterea lor. Un produs secundar al acestui proces este oxigenul, în lipsa căruia forma și bogăția vieții pe Pământ așa cum o știm noi nu ar fi posibilă. În medie este nevoie de un pom de 50-70 de ani pentru a produce necesarul de oxigen de un an de zile al unui om. De aceea este nevoie ca în locul fiecărui arbore tăiat să plantăm un puiet!

 

DE CE ESTE IMPORTANT?

""NU AM MOȘTENIT PĂMÂNTUL DE LA STRĂMOȘII NOȘTRI CI L-AM PRIMIT ÎMPRUMUT DE LA NEPOȚI !"

Schimbările climatice, vremea extremă, gaura de ozon – auzim aproape zi de zi de aceste pericole, care sunt urmări ale intervenției omului asupra mediului înconjurător. Poluăm zi de zi aerul, apele și solurile. Strămoșii noștrii au trăit împreună cu natura și deoarece depindeau în mare măsură de aceasta, i-au dedicat o atenție mai sporită. Omul societății moderne are impresia că natura nu îl mai influențează. Viața noastră este afectată de orice schimbare (inundații, cutremure, tsunami), dar acestea de regulă sunt luate în serios numai dacă le simțim pe propria piele. Și deja este prea târziu. Să prevenim catastrofele!!! Să facem tot posibilul pentru protejarea mediului nostru natural!!! Dacă la nivel central acest lucru se bucură de prea puțină atenție măcar noi să fim conștienți și să nu neglijăm natura. Minimul ce putem face este să nu aruncăm gunoaiele, să selectăm deșeurile, să nu folosim mașina numai dacă avem nevoie de ea, mersul pe jos sau pe bicicleta este benefic nu numai pentru natură dar și pentru sănătatea noastră. Iată căteva date care ar trebui să ne pună pe gânduri.

Știți în căt timp se descompun deșeurile noastre?

Șervețele de hârtie : 2-4 săptămâni
Coaja de banane: 3-4 săptămâni
Pungă de hărtie: 1 lună
Hîrtie de ziar: 1.5 luni
Cartonul: 2 luni
Coaja de portocală: 6 luni
Placă furniruită: 1-3 ani
Șosete de lână: 1-5 ani
Cutie de lapte: 5 ani
Mucul de țigară: 10-12 ani
Pantofi de piele: 25-40 ani
Cizma de cauciuc: 50-80 ani
Cutia de conserve din oțel: 50 ani
Cutia de conserve din aluminiu: 200-500 ani (prin recilare însă în termen de circa 6 săptămâni din aceasta putem obține o nouă cutie de conservă!)
Pahar de plastic: 50 ani
Flacon de platic: 450 ani
Scutecele de unică folosință: 550 ani
Damil de pescuit: 600 ani
Pungile de plastic: 200-1000 ani
Cutie de platic: 1 milion de ani
Sticla: 1 -2 milioane de ani (la fel, poate fi recialată in decurs de câteva săptămâni)
Polistirenul: minim 1 milion de ani.

OCROTEȘTE NATURA !!!

 

activități (fotografii)