Környezetvédelem

Szelektív hulladékgyűjtés

A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni. A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy a keletkező papír, fém, üveg és műanyag hulladékot különválogatva gyűjtjük. A szelektálásnak köszönhetően megóvjuk a természetet a további károsodástól. Minél több papírt hasznosítunk újra, annál kevesebb fát kell kivágni a jövőben. Érvényes ez az elektronikai cikkekre is, amelyek gyűjtése és újrahasznosítása már Romániában is elterjedt szokás.

A ForCamp Egyesület szigorú szabályokat állított fel a szelektív hulladékgyűjtést tekintve. A tábori szabályok első pontjai között szerepel a szelektálás.Külön gyűjtük a papírt, a fémet, az üveget, és a műanyagot. Feladatunknak tartjuk a fiatal nemzedék tudatosítását.

Az erdők tisztítása

Ha mi, emberek nem vagyunk képesek szemétkupacok közepette élni, akkor miért kényszerítjük rá erre az erdőt? Azzal, hogy az erdőt járva hulladékot hagyunk magunk után, nem csak esztétikailag teszünk kárt, hanem rontjuk a növények és állatok életminőségét. Láthatjuk, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy bizonyos hulladékok lebomoljanak. Amíg ez meg nem történik, addig seb éktelenkedik az erdőn.

Az egyesületünk által szervezett kirándulásokon a szórakozás és természetjárás mellett, tisztogatunk is. Összegyűjtjük az úton és erdőkben talált hulladékokat. Ezáltal a gyerekek, fiatalok rádöbbennek arra, hogy mennyi hulladékot képes felhalmozni az ember, és ez milyen mértékben rombolja a természetet. Senki sem szeret szeméttel körülvett környezetben kirándulni. Tegyük meg embertársainkért és a természetért, hogy nem dobjuk el a hulladékot!

Fák ültetése

A hivatalos adatok szerint 1991 óta 125 ezer hektárnyi erdőt írtottak ki illegálisan Romániában, ebből mintegy 30 ezret teljesen letaroltak.

Tudtad, hogy egy ember évente 175 kiló oxigént lélegez be és 332 kiló szén-dioxidot lélegez ki? Az, hogy mégis elég levegőnk van, a növényzetnek köszönhető. A növények ugyanis fotoszintézisük részeként a légkör széndioxid-tartalmát alakítják át fényenergia és víz segítségével a növekedésükhöz szükséges cukorvegyületekké. A folyamat mellékterméke az éltető oxigén – ennek híján a földi élet általunk ismert formája és gazdagsága nem lenne lehetséges. Átlagosan egy 70 és egy 50 éves fa kell ahhoz, hogy előállítsa egy ember éves oxigén szükségletét. Ezért olyan fontos, hogy a kivágott fák helyett csemetéket ültessünk!

 

Miért fontos?

"A Földet nem őseinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!"

Klímaváltozás, szélsőséges időjárás, ózonlyuk - szinte naponta hallunk ezekről a veszélyekről, amelyek mind az emberi beavatkozás következményei. Nap mint nap szennyezzük a levegőt, a vizeket és a talajt. Őseink együtt éltek a természettel, és mivel nagyban függtek is tőle, sokkal jobban odafigyeltek rá. A modern társadalom embere azt gonolja, hogy őt már nem befolyásolja a természet. Ám a mi életünket is érzékenyen érinti minden változás (árvíz, földrengés, szökőár), de ezt általában csak akkor vesszük komolyan, ha saját bőrünkön is tapasztaljuk. Akkor viszont már késő. Előzzük meg a katasztrófát!!! Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt a környezetünk megóvása érdekében!!! Ha központi szinten nem is figyelnek oda, legalább mi ne hanyagoljuk el a természetet. A legkevesebb, amit tehetünk: ne dobjuk el a szemetet, szelektáljuk a hulladékot, ha nem vagyunk rákényszerülve, ne használjuk az autónkat, a gyaloglás vagy kerékpározás nem csak a környezetre nézve, a mi egészségünkre nézve is jobb. Íme néhány adat, ami elgondolkodtató.

Tudjuk-e, hogy mennyi idő alatt bomlik le a szemetünk?

Papír törlőkendő: 2-4 hét
Banánhéj: 3-4 hét
Papír táska (papírszatyor): 1 hónap
Újságpapír: 1.5 hónap
Karton papír: 2 hónap
Narancshéj: 6 hónap
Furnér lemez: 1-3 év
Gyapjú zokni: 1-5 év
Tejes doboz: 5 év
Cigaretta csikk: 10-12 év
Bőr cipő: 25-40 év
Gumi csizma: 50-80 év
Acél lonzervdoboz: 50 év
Alumínium konzervdoboz: 200-500 év (azonban újrahasznosítással kb. 6 héten belül új doboz készülhet belőle!)
Műanyag pohár: 50 év
Műanyag palack: 450 év
Eldobható pelenka: 550 év
Horgászzsinór, damil: 600 év
Műanyag szatyrok: 200-1000 év
Műanyag doboz: 1 millió év
Üveg: 1 -2 millió év (szintén pár hét alatt újrahasznosítható)
Hungarocell: minimum 1 millió év

Óvd a természetet!!!

 

tevékenységek (fotók)